Ulike former av konkurranser

Det finnes mange ulike typer av båtkonkurranser rundt om i verden, noen av de mer kjente enn andre, men uansett viktig for de som deltar. De som deltar vil jo vinne, det er jo hele grunnen til at de deltar. Når det kommer til hva slags krav eller kriterium man har for å kalle noe for et båtløp så er det ganske enkelt i våre øyne. Det må være båter, og en båt er noe som flyter på vann og som flytter seg fremover ved hjelp av en kraft. Være det seg vinden, menneskelig kraft eller motor har det ikke så mye å si. Om det er på vann og flytter seg framover så er det en båt, om en skal gi det en veldig banal definisjon. Til og med en flåte kan defineres som en båt, om enn i den aller mest grunnleggende formen.

Så om vi har etablert at en båt er det som flyter på land og drives fremover av en kraft så kan en båtkonkurranse være veldig mye og det er det også. Det finnes veldig mange ulike båtkonkurranser rundt om i verden. En av de aller mest kjente er kanskje speedboat racing, som er den aller mest fartsfylte varianten. Seilas er faktisk veldig godt kjent også, men det som er problemer med båter og konkurranse rundt det er at det føles som en sport for rike mennesker. Det behøver ikke å være et stort problem nødvendigvis, man har andre konkurranser som er vanskelige å komme inn på. Formel 1 er ikke akkurat underklassens idrett, men båter får ikke like mye oppmerksomhet. Så om du er en seiler eller utøver så er det vanskelig å skape nok oppmerksomhet rundt deg til å komme deg inn i det gode selskap. Det gjelder spesielt konkurranser som er for overklassen. Vi nevnte i startsiden at kongen har vunnet VM, og det er vanskelig å innbille seg at det fantes noen i den konkurransen som har hatt et vanskelig økonomisk liv.

Ser man i England så ser man den årlige rokonkurransen mellom Oxford og Cambridge. En konkurranse som startet helt tilbake i 1829 med en lang og sterk tradisjon, men også det føles som en konkurranse, og sport som sådan for de priviligerte. Det finnes eksempler så klart hvor det ikke stemmer, da mange som konkurrerer i OL ikke har slike bakgrunner og har kjempet hele sine liv for å komme til det stadiet. Vi får håpe at vi fortsatt er der at hardt arbeid og talent blir belønnet slik det burde. Så får man jo også si at båtracing er for de spesielt interesserte, at det ikke er altfor mange som følger med på det på en jevnlig basis, så det er mulig at båter som sådan er for spesielt interesserte.

Vi skal i andre artikler se litt på de mest berømte konkurransene rundt om i verden og de kan nok gi oss en god pekepinn på hva slags status båtracing har. Det er noen skikkelig store konkurranser der ute altså!