Det er ikke alle seilas som utøves av profesjonelle. Fartøyene som deltar i The Tall Ships’ Races er kjent for at de bemannes av praktikanter og kadetter under utdanning. Halvparten av mannskapet skal være mellom 15 og 25 år, og ikke ha erfaring med seiling. Grunnen til at seilasen kalles Tall Ships’, er fordi fartøyene skal være på minst 30 fot. Å få delta er en drøm for mange unge, og bare det å se på regattaen er en fryd i seg selv.
The Tall Ships’ Races er altså ikke en seilas for erfarne utøvere som konkurrerer i De olympiske leker, men noe unge og mindre erfarne får være med på. Løpene arrangeres hvert år mellom forskjellige europeiske byer, og Bergen har vært etappeby flere ganger. Det er et majestetisk syn som møter besøkende ved Tyskebryggen når de høye skipene fra ulike steder i verden samler seg der. Det er folkefest og god stemning når skipene ligger til kai i Vågen.
Vakre båter lokker
Til og med mennesker uten noen utpreget interesse for båt stiller opp for å med seg The Tall Ships’ Races. Det er ikke nødvendigvis selve konkurransen som fenger tilskuerne, men heller de fine båtene. De høye mastene, store seilene og ellers flotte skipene gjør det umulig å ta øynene bort fra begivenheten, uansett hvilken by den befinner seg i. Første gangen regattaen ble arrangert var i 1956. Den gangen bestod seilasen av 20 av de siste gjenværende store seilskipene i verden.
Den gangen gikk The Tall Ships’ Races mellom det engelske grevskapet Devon og den portugisiske hovedstaden Lisboa. Etter hvert har det blitt et arrangement for å tilby opplæring i seiling for unge med ulik bakgrunn, hvor målet er forbrødring og kulturell utveksling. Det er den veldedige organisasjonen Sail Training International (STI) som står bak dette fantastiske initiativet.