Det å konkurrere i de olympiske leker er drømmen til mange sportsutøvere, og det er slik at det er få forunt å nå så høyt opp. Man behøver talent i det man driver med først og fremst. Det er ingen som har vunnet OL-gull uten å ha et stort talent. Det er spesielt relevant i de grenene som er individuelle, men også i lagsport. Man blir rett og slett ikke tatt med i et lag til OL om man ikke er god nok, det er den harde realiteten. Se bare på fotball eller håndball og hvilke spillere som er med i troppene. Dette er utøvere på det aller høyeste nivået og den eneste grunnen til at det er litt mer begrenset for herrene er fordi det er en grense på alder. Det tillates kun tre spillere over 23 år i troppene, mest på grunn av hvordan situasjonen i fotball er. Så det å ha talent er viktig.
Litt hell kreves naturligvis også, fordi man må ha et satsing i landet man er fra for at det skal være enklere å komme seg til OL. Her i Norge er det absolutt ingen tvil om at Olaf Tuftes suksesser i OL-sammenheng har gjort hele rosporten langt mer populær og viktig for de som sitter på pengene. Man så jo for eksempel den store oppmerksomheten curlinglandslaget fikk etter OL-gullet de vant og hvor mange flere curlingspillere det ble etter dette. Slike suksesshistorier er veldig viktig, spesielt for de idrettene som er litt mindre i internasjonal sammenheng. Spesielt i land som Norge som i all hovedsak er fokusert på tre-fire idretter og ikke har nok befolkning til resten av grenene som finnes i OL. Det er derfor land som USA har utøvere i bortimot alle grener, fordi det er rett og slett nok mennesker til å konkurrere i de. OL er som sagt de aller største en kan delta i og vinne, for de aller fleste idretter, kanskje utenom fotball, så det skal være vanskelig, hvis ikke så er det ikke noe poeng i det.
Det er derfor Tuftes tårer da han vant i 2004 var så spesielle, fordi han vet hvor vanskelig det var å å nå opp og vinne gull for sitt land. Generelt så har Norge hatt ganske bra med suksess i båtkonkurranser i OL. Det finnes tre ulike grener det konkurreres i OL med båt. Det er seiling, som har vært med i lekene helt siden begynnelsen i 1896. Roing har også vært med helt fra begynnelsen, men ble avlyst i det første OL på grunn av dårlig vær. Padling ble først med i 1936 i Berlin etter å ha blitt demonstrert i 1924. Dette er altså tre grener med lang historie som har vært viktige for OL som sådan, da de er på mange måter en del av OL slik vi kjenner det. I seiling så er det Storbritannia som leder medaljetabellen med hele 28 gull og 58 medaljer totalt. USA har flere medaljer totalt, med 60, men 9 færre gullmedaljer, som tross alt er det viktigste. Når det kommer til sommer-OL så er faktisk seiling en av de grenene som Norge har hatt aller mest suksess i gjennom historien. Vi har vunnet hele 17 gullmedaljer og 31 totalt. Brorparten av disse ble vunnet på 10- og 20-tallet, men det betyr ikke så mye. Vi har ikke hatt like mye suksess de siste årene, noe som er litt skuffende faktisk. Selv om Siren Sundby jo vant i 2004, så det er håp enda.
I roing så har vi også hatt suksess, men den er mer nylig enn i seiling. Vi har 3 gullmedaljer og 17 totalt, men det er USA som leder med hele 89 medaljer totalt og 33 gull. Den totalen er nesten dobbelt så stor som neste land på listen som er, interessant nok, Øst-Tyskland! Det er Tufte som har tatt to av våre tre gull, mens det var Alf Hansen og Frank Hansen som vant i 1976 i dobbeltsculler. Det ble veldig mye oppmerksomhet rundt roing da Tufte var på sitt beste og vant hele tiden, men man legger også merke til at den interessen daler med en gang vi ikke har noen som kjemper i verdenstoppen lenger. Kanskje får vi en ny mester snart!
I padling så vant vi faktisk i 2012 og det er det nyeste gullet vi har vunnet i sommer-OL. Vi vant ingenting i 2016 og det var Eirik Verås Larsen som vant i London. Han vant også i 2004 så dette er en dobbeltmester. Men han er faktisk ikke den største i norsk padling, da Knut Holmann har vunnet 3 gull i sin karriere. Totalt i padling så er det Tyskland som har vunnet mest. De har vunnet 32 gull og 70 medaljer gjennom årene. På andreplass finner man Sovjetunionen med 51 medaljer. Hadde det ikke blitt oppløst så kan det jo hende at de hadde ledet denne tabellen. Våre svenske naboer ligger på fjerdeplass i denne tabellen da de har vunnet 15 gull og 30 medaljer totalt.
Båtløp i OL har som du ser en lang og tradisjonsrik historie, og det kommer nok til å fortsette i mange år fremover. Vi får håpe at vi får en ny Olaf Tufte eller Knut Holmann som kan konkurrere og inspirere unge norske gutter og jenter til å satse på båtsport. Det hadde vært utrolig gøy og noe vi alle kan være veldig stolte av.