Class One

Vi bor i et land med lang kystlinje, og båtlivet er en integrert del av norsk kultur. Dette gjenspeiler seg på mange måter. Det er for eksempel allment kjent at Kong Harald V er en dyktig seiler med flere meritter å vise til. Samtidig er det ikke bare seiling som gjelder her til lands, Norge er dessuten et av landene som arrangerer Class One World Powerboat Championship, som er verdens største offshore båtrace.

Det er konkurranser som denne som gjør sportsbåtliv mer interessant. Katamaranene som kjøres i denne klassen er rundt 14 meter i lengden og 3,5 meter i bredden. De er produsert av komposittmaterialer og har V8- eller V12-bensinmotorer. I hver båt er det en fører og en trottelmann (som tar seg av giring, trim og speed). Foruten Norge kjøres løpene i Sverige, Dubai, Italia og Brasil. De norske løpene kalles for Norwegian Grand Prix.

Spirit of Norway

Mange av oss husker båtrace-teamet Spirit of Norway, som blant andre Kjell Inge Røkke kjørte i, og som Bjørn Rune Gjelsten vant VM fem ganger med. Marit Strømøy har også gjort seg bemerket som eneste kvinnelige utøver i klassen, og som driver av Strømøy Racing. Det er noe helt spesielt å følge med på Class One, med båter som beveger seg som raketter langs havoverflaten. Motorduren er også som musikk i ørene, og er du fysisk til stede kan du kjenne på den friske sjøluften.

Blant båtfolk er entusiasmen stor for Class One, særlig når det er VM. Her kjøres 16 runder som er fordelt på ulike lokasjoner, og banene er inntil 75 nautiske mil lange. Engelske Steve Curtis, som blant annet har kjørt med nevnte Bjørn Gjelsten, er fremdeles mestvinnende gjennom tidene i Class One, med åtte VM-titler. Mange av titlene har han vunnet som en del av Spirit of Norway.